Fördelar med glutenfritt och recept på goda piroger (Glutenfria)


Vill du dra ner på gluten kan du ibland baka glutenfria bakelser. Fördelarna med glutenfritt är: 

1) Du äter mindre kolhydrater och går troligen ner i vikt. Mättnadskänslan är också högre för de som äter glutenfritt eftersom kroppen snabbare signalerar att man är mätt. 

2) Du kan ha svårt att bryta ner gluten i tarmarna och blir då trött och nerstämd eftersom kroppen inte tillgodogör sig näringen i maten fullt ut. 

3) Gluten kan orsaka inflammatoriska processer i kroppen och leda till aotuimmuna sjukdomar. 

Testa sig fram för vad som känns rätt för dig. Här följer recept från tidningen Glutenfritt.  

Piroger med fetaostfyllning (Glutenfri)

25 g jäst
2 1/2 dl ljummet vatten
2 msk neutral matolja
1 msk fiberhusk
1 dl kesella 10% 
1 tsk salt
7 dl glutenfri mjölmix 

Fyllning: Fetaost med lite hackad persilja
Pensling: 1 äggula och semsafrön

Smula ner jästen i en bunke. Tilsätt vatten, olja samt fiberhusk. Rör om tills jästen har lösts upp. Låt blandningen svälla ca 10 minuter. Tillsätt kesella, salt samt det mesta av mjölmixen, lite i taget. Arbeta samman degen, helst i maskin. Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Knåda den ordentligt. Dela degen i 10-12 delar. Kavla ut varje del till en runddel och fördela fyllningen i dem. Vik samman och nyp kanterna mot varandra. Lägg över pirogerna på en bakpappersklädd plåt. Pensla och strö över sesamfrön. Grädda i ugnens mitt 10-12 minuter.  

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP