Improteater för nyfikna: "Klubb Tillsammans" berättar om Legenden Leif


Vi träffas upp fyra vänner som träffats genom improteatern och går till improvisationsteatern ”Improvisation & co” på Hagagatan. Min pedagog Sara ska vara med i pjäsen "Klubb Tillsammans" och jag ser fram emot vilken berättelse som ska ta form ikväll.

Vi går in genom dörren och Erik börjar prata med en kvinna i kassan som har på sig ett vitt förkläde. Han frågar henne om hon ska vara med i pjäsen idag. Vi betalar och går in och möter upp Anders som tagit platser längst fram. Salongen är stor och belysningen är dämpad, längst bak finns en bar och i mitten en loge där det finns bord och stolar. Medans vi fortsätter småprata blir det tyst i salongen och in kommer fem spelare. Pjäsen heter ”Levande Legender” och de är utklädda i olika kostymer. Sara har en paljett i guld runt magen och har även knutit en röd chiffong lite längre ner. Kvinnan som stod i kassan tar plats i scenen och berättar att de nu ska spela fyra små korta scener och att vi sedan genom att applådera kommer välja bort den vi inte vill fortsätta med.

Kvinnor tagna från tusen och en natt dansar runt Legenden Leif
I improvisationsteatern finns inget manus och ibland tar man hjälp av publiken för att få inspiration. En av spelarna frågar om vi har någon vardagshjälte och en från publiken nära mig svarar att det är Leif. De berättar att han bara tänker på sig själv och är obstinat. Har sin egen tro. Så blev det – en berättelse om Legenden Leif. Och det blev en musikal. Den ende manlige spelaren från gruppen träder fram i scenen, sätter sig ner och börjar göra cirkelformade rörelser med händerna. ”Så där ja, nu var alla bildäck utbytta.” In kommer frun och dottern Astrid. Mamman klagar på sin make att han aldrig har tid för dem och samtidigt blir arg på dottern och säger ”Sluta säg Leif, han är din pappa”. Leif förstår inte vad som är fel, han har sin bil som största hobby och trivs med det. Scenerna varvas med kvinnor tagna från tusen och en natt dansandes runt Leif och de utropar hans namn ”Åhh Leif Åhh Leif, legenden Leif!”. Det hela slutar dock tragiskt med att mamman inte orkar med Leif mer och begär skilsmässa. Under scenerna hörs publikens skratt som verkar roade.

Berättelsen knuts ihop till ett avslut
I en annan scen tas en annan pjäs fram ”Flickorna med planeten”. Deras mamma har byggt en massa planeter och är legendarisk på sitt sätt och flickorna vill inget hellre än att bygga planeter de med. Och med publikens hjälp har ett ”legendariskt önskedjur” tagit form och en prins letar efter den febrilt fastän den står mitt framför honom – det är prinsessan. Det finns också varelser som heter flägg och en utav dem är en häxa. Ja, men ni hör storyn blir mer komplicerad och karaktärerna växer fram. Det skapas stämning och spänning. Till slut knuts säcken ihop och prinsen får sin prinsessa och planetmamman med sina två döttrar får sin legendariska Leif med hjärta av guld.


Mycket skratt och humor, men också känslosamma ögonblick som när autistiske Astrid har pappavecka och han till slut inser att han måste se sin dotter och hon får ut orden ”pappa” ur sin mun. Så fint budskap!

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP