Päronkaka med valnötskross

vera8man1

En liten tjej som älskar att busa och leka i sängen på mornarna just nu. Det försöker jag njuta av. :)

paronkaka

Hade över vänninor på besök idag och barnen lekte fint så vi hade det riktigt trevligt. Pratade bland annat om londonresa som en utav de gjort till Primark shoppingmekkat. Jag har länge velat baka något lätt med päron och tittade i boken "under valnötsträdet" och hittade där ett enkelt och gott recept. Det blev saftigt och med valnötskross på blev det oemotståndligt.

Päronkaka från Hönö

150 gram smör 100 gram valnötter 2 st päron, - 3 st, saftiga, gärna anjou 3 st ägg 2,25 dl socker 2,5 dl vetemjöl, 3 msk råsocker (hade hade brun farinsocker hemma som jag använde)

Tillagning 1. Börja med att smälta smöret över svag värme. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en ganska stor bakform med avknäppbar kant, 24 cm i diameter. Ta en aning av det smälta smöret och pensla längs insidan av formens kanter och bröa kanten lätt. Ställ formen åt sidan.
2. Värm ugnen till 180 grader. Grovhacka nötterna. Ställ dem också åt sidan. Skölj päronen och skala dem bara om skalet är fult. Dela päronen i halvor och sedan i fjärdedelar. Skär bort kärnhusen och skär varje päronbit i 2–3 skivor. Lägg åt sidan.
 3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt, helst med elvisp. Tillsätt vetemjölet och rör om. Blanda sist i det smälta smöret.
4. Häll smeten i den förberedda formen. Lägg ner päronskivorna i cirklar ovanpå kaksmeten. Strö över valnötshack och sist råsocker. Grädda inte kakan för länge, högst 35–40 minuter. Den ska vara en liten aning ogräddad i mitten.
5. Låt kakan kallna, och helst stå 1 dygn, innan den skärs i bitar.

tina  – (10 februari 2013 17:01)  

Söt tjej! Och kakan ser inte så dum ut den heller. Gillar päron i kakan, men bakar alldeles för sällan!

Yasemin  – (11 februari 2013 21:52)  

Tack Tina. Håller med dig Päron är gott och jag bakar också alldeles för sällan. :)

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP