Aşure

asure

Aşure är en traditionell söt rätt som lagas i en stor kastrull och sedan delar man med sig av till grannar och nära. Det är en väldigt speciell rätt så jag kan förstå att man tycker att det låter konstigt med alla nedanstående ingredienser och att bilden inte riktigt talat för den. Men saken är den att den är sååå god om man vet vad det är. :) Vi samlades hela familjen alltså både mina bröder med respektive och barn och mamma. Så lagade vi rätten och jag tror vi alla åt ganska mycket för det blev inte så mycket att dela med sig till andra nära. :)

1/2 kg. vete för asure finns i utländska affärer
2 dl kokta kikärter
1 dl kokta vita bönor
100 gr torkade och delade aprikoser
50 gr. torkad russin
50 gr torkad fikon
Valnötter, skalade mandlar
Riven skal av apelsin
1/2-1 kg. strösocker eller efter smak

Dekorera: Granatäpple, valnötter, kanel

Gör så här
Använd en 10 liters kastrull. Lägg i vetet och fyll på med vatten som täcker den något och koka. Stäng sedan av spisen och låt det vila över natten.

På morgonen koka vetet igen på medelvärme och rör om emelleanåt tills vetet mjuknar. Lägg även i de kokade kikärtorna och vita bönorna och koka ihop någon halvtimme till på låg värme. Om vattnet minskar kan du hälla på lite mer. Använd inget lock så sliper du att det kokar över.
Tillsätt nu resten av ingredienserna och koka i 15 minuter till.  Tillsätt sedan sockret tills du tycker att det räcker och koka på låg värme tills du får önskad konsistens kanske i en 15 minuter till.

Servera: Asuren ljummen och strö över kanel och dekorera med valnötter och granatäpple.

Melissa  – (12 december 2012 21:41)  

Vilken härlig blogg du har Yasemin! Precis i min smak! massaaaaaa gooood mat! farligt farligt hihi. Tack för din kommenetar på bloggen! kramis

Eda –   – (15 december 2012 18:01)  

Åh ja älskar asure :)

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP