Börek formade som rosor (Gül börek)

gulborek

Filodeg är det bästa som finns när man ska få många gäster och bjuda på buffé. Dessa rosliknande börek har jag velat testa länge och de blev riktigt goda. Fyllningen väljer man själv och denna gång blev det potatis.

Ingredienser, cirka 20 st
5 filodeg (1 filodeg ger 4 rosbörek)

Vätska
3 dl naturell yoghurt
2 ägg
1 dl olja
1 tsk bakpulver

Fyllning med potatis
1-2 gullök
4 kokta potatisar
1 msk tomatpuré
Salt, peppar, turkisk chilipeppar (kirmizi biber)

1 uppvispad äggula för pensling
Sesamfrö eller nigellafrö (cörek otu)

Sätt ugnen på 200 grader. För fyllningen pressa potatisen. Finhacka löken och stek den med matpurén tills den mjuknar. Tillsätt de pressade potatisen samt kryddor och blanda runt med löken på låg värme i cirka 5-8 minuter. Låt svalna.
Ta ett ark filodeg och dela i fyra tårtbitar. Blanda alla ingredienser till vätskan och pensla varje bit med vätskan så att degen blir lätt fuktig. Lägg lite av fyllningen längs kanten och rulla in filodegen och sedan rullar du den till en rosliknande form. Lägg på en penslad plåt i rad. Sist häll över vätskan. Pensla med den uppvispade äggulan. Grädda i nedre delen av ugnen tills de får färg.

lila@falkering.se  – (5 juli 2012 20:45)  

Hej! Snälla snälla du, var hittar man kirmizi biber. Jag bor i Stockholm. Mvh,

Marie

Yasemin  – (1 augusti 2012 21:22)  

Hej Marie! Jag brukar hämta från turkiet men prova med utländska affärer ex de i rinkeby.

Anonym –   – (19 september 2012 23:24)  

hej! ska prova göra detta receptet men jag undrar, lägger du fyllningen på tårtbitens "baksida" och sen rullar framåt? mvh annica.

Yasemin  – (20 september 2012 01:07)  

Hej annica det stämmer lycka till :)

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP