Glace au four

glaceaufour

Äntligen kom det lite snö. Självklart passade vi på och åkte ut till backen för att åka pulka med Emin. Antar att det var fler som gjorde samma sak. Och Emin var så duktig att han tog upp pulkan själv och åkte alldeles själv. 5-åringar är så underbara. En härlig ålder då de vill lära sig allt, prova på allt och vill göra precis allt själva. Ibland kan det reta gallfeber på en att de vill allt själv när man har bråttom, men oftast om man har tålamod så är det alldeles härligt att se hur de utvecklas. :)
Kvällen avslutas men en enkel efterrätt med recept från Leila Lindholm. Glassen han dock smälta på min så jag ska verkligen se till att ta ut den i sista sekund nästa gång. Men gott var det.

Ingredienser, 8 personer

Sockerkaka
3 st ägg
2.5 dl strösocker
50 g smör
1 dl mjölk
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och ströbröd till formen

Maräng
2 st ägg
1 dl strösocker
4 droppar citron

Fyllning
5 dl jordgubbar
5 dl hallon
0.5 dl råsocker
1 st lime
1 l glass, vanilj

Gör så här

1. Sockerkaka
Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform.
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
7. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik.
8. Maräng
Separera äggvitorna från gulorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
9. Blanda äggvita, 1/3 av strösockret och citronsaft i en torr och ren bunke.
10. Vispa till ett skum och tillsätt resterande strösocker lite i taget. Vispa till en styv maräng.
11. Fyllning och gräddning
Sätt ugnen på 250 grader grill/övervärme.
12. Skiva sockerkakan i 3 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i botten av en ugnsform med hög kant.
13. Tvätta och dela jordgubbarna och blanda dem med hallon, råsocker, rivet skal och saften från 1 limefrukt.
14. Fördela bären över den skivade sockerkakan.
15. Skiva den djupfrysta glassen i 3 cm tjocka skivor och lägg skivorna i ett lager över bären.
16. Bred ut marängen så att den täcker all glass och grädda med ugnsluckan öppen tills marängen blir gyllene - i cirka 4-5 minuter.

cerenim.com  – (22 januari 2012 23:56)  

wawww nefis gözüküyor. deneyeceğim.

Nena  – (23 januari 2012 17:51)  

Underbart att ni fatt lite sno hemma i Sverige, har i Syd Italien har det varit nastan lite var vader sa vi var ute en svang utan jacka idag:)
Gillar det har receptet, kopierar och ska se till att testas sa fort jag har avslutat dieten nu efter alla festligheter:)

Yasemin  – (25 januari 2012 16:04)  

Ceren: Mutalaka dene. :)
Tack Nena. Ja det är skönt med snö. Fast det lät skönt att gå utan jacka med. :)

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP