Syrlig rabarberpaj med maräng

rabarberpaj4

rabarberpaj2

rabarberpaj1

Maräng är enkelt men ändå inte. Får du en droppe vatten eller lite äggula så blir det ingen maräng. Så var försiktiga. :) De flesta recept brukar ange fyra äggvitor men jag gillar inte att det blir högt, så jag halverade marängen. Vad gäller pajdegen är det viktigt att den inte gräddas för mycket då blir den för hård. Rabarbern blev lite syrlig, men när pajen är ljummen smakar det lite sötare. Gillar man inte syrliga sötsaker kan man blanda i lite jordgubbar som gifter sig bra med rabarber. Rabarber hör sommaren till. Vad brukar ni göra med rabarber?


Ingredienser, 6 portioner
Pajskal
2 msk socker
3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2 msk vatten, kallt

Fyllning
500 g rabarber
1 dl råsocker
2 tsk potatismjöl

Maräng
2-3 äggvitor
1 dl strösocker

Gör så här
Mät upp mjöl och socker i en skål. Lägg i matfettet och finfördela till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel. Låt stå kallt cirka 30 min. Sätt ugnen på 200ºC. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 min. Sänk ugnsvärmen till 150ºC.

Fyllningen: Ansa och skölj rabarberstjälkarna. Skala de grövre stjälkarna. Skär rabarbern i mindre bitar. Lägg rabarber och råsocker i en kastrull. Koka på svag värme utan lock, cirka 10 min. Rör ut potatismjölet i lite av krämen. Rör ner redningen och dra från värmen när det börjar koka. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa ner sockret och fortsätt vispa tills marängen blir tjock och blank. Bred ut marängen över pajen. Grädda i mitten av ugnen tills marängen får fin färg, cirka 20 min.

Helena S / Bara en kaka till  – (2 juni 2011 21:05)  

Vilken fin paj! Jag älskar rabarberpaj, ska nog ta och svänga ihop en till helgen. Vad gott med marängtäcket också!

Cupcakesfluffan  – (2 juni 2011 21:21)  

Så gott, hittills har jag gjort rabarbermouuse till en tårta och rabarbersorbet, tänkte även ta och göra lite vaniljglass med rabarberrippel, så gott det ser ut med maräng på

Cecilia  – (3 juni 2011 10:59)  

Jag har väldigt svårt för rabarber då jag tycker dom är så sura! Men en gång testade vi ett pajrecept där man hade i kokos. Helt plötsligt så tyckte jag de var hur gott som helst. De var en smulpaj men de var som att kokosen gjorde rabarben så mycket godare!

Yasemin  – (3 juni 2011 11:07)  

Helena: Tack, ja den var väldigt enkel att svänga ihop oxå. Lycka till. :)
Linda: Rabarbermousse skulle jag vilja prova.
Cecilia: Tack för tipset. Kokos till passar säkert bra.

Anna –   – (5 juni 2011 14:40)  

Hej
Finns rabarber i Turkiet? Har inte sett det där, tänkte om det inte finns kan man ju köpa med sig en planta till svärmor!! Pajen var helt underbar!!

Yasemin  – (5 juni 2011 16:14)  

Hej Anna, jag har ingen aning. Jag har heller inte sett det där. Möjligen att det kan finnas i större varuhus som Migros. Men ta med dig en planta. Det var ngn på mitt jobb som fick smaka på gröna plommon (erik) och tyckte det smakade som rabarber.

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP