Midsommartårta med rabarber

tarta_rabarber

tarta_rabarber3

Glad Midommar! Här kommer en syrlig tårta med ett lager rabarberkompott och lemon curd överst. Uppskattades av gästerna. :)

Ingredienser, 12 personer
4 st ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Rabarberkompott
500 g rabarber
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker, äkta

Lemon curd
2 st citroner
2 dl strösocker
2 st ägg
75 g smör

Garnering
2 dl vispgrädde

1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta ner blandningen i äggvispet och blanda väl.
2. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kakan kallna och skär den i tre tårtbottnar.
3. Rabarberkompott: Ansa och skär rabarbern i cm-stora bitar. Blanda rabarbern med socker och vaniljsocker i en kastrull. Låt småkoka utan lock 15-20 min. Rör om då och då. Låt kompotten kallna.
4. Lemon curd: Skölj citronerna i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Vispa ägg och socker ca 1 minut i en kastrull. Blanda i citronskal och citronsaft. Värm på svag värme och rör tills krämen tjocknat. Ta av kastrullen så snart den första bubblan syns.
5. Skär smöret i bitar. Klicka ner det i krämen och rör tills det smält. Låt kallna.
6. Fördela rabarberkompotten på två av bottnarna. Lägg på den sista bottnen och bred på lemon curd. Vispa grädden och täck hela tårtan med ett jämnt lager.

Källa: Alltommat.se

Cupcakesfluffan  – (24 juni 2011 19:56)  

Glad Midsommar till dig med, vilket mumsig tårta

Remsan  – (25 juni 2011 23:21)  

Låter jättegott! Gäller att frossa i rabaerber så länge de finns.

Tulipan´s bakverk  – (26 juni 2011 12:46)  

det där lät väldigt gott.. med rabarber i :)
Hoppas ni haft en trevlig midsommar

Kram STina

Nena  – (28 juni 2011 13:50)  

Ahh fin tarta och Glad Midsommar i efterskott:))
Har i Italien blev det inte mycket firande utav midsommar men vi grillade och hade kul med vanner i alla fall och en svang till havet ocksa eftersom det ar riktigt varmt har nu:)
Kramar,
Nena

Erka Perka  – (4 juli 2011 21:35)  

vad gott med rabarberkompott i tårta. Ska jag lägga på minnet.

Yasemin  – (5 juli 2011 22:33)  

Erika: Tack, ja det passade fin fint. :)

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP