Red velvet cake

reddevilcake

reddevilcakebit

Igår hade vi familjemiddag på förskolan. Alla föräldrar skulle ta med något att äta och barnen sjöng sommarvisor för oss. Det var jättetrevligt och jag är så nöjd med vår förskola och all personal. Själv bakade jag "Red velvet cake" som jag har velat prova länge. Många tyckte att den smakade bra och undrade hur det kom sig att den är röd. Denna saftiga tårta är ett amerikanskt bakverk. Kakans röda färg berodde från början på en kemisk reaktion som uppstod när filmjölk, vinäger och kakao blandades. För att förstärka färgen tillsätter man röd karamellfärg. Jag dekorerade den med finriven choklad, visst blev det fint? :)

Ingedienser
3 ½ dl strösocker
2 ägg
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk vitvins­vinäger
1 dl raps- eller
solrosolja
2 ½ dl filmjölk
1–2 msk röd karamellfärg
ev hallon eller andra bär till garnering

Cream cheese-glasyr
400 g philadelphiaost eller annan cream cheese
ca 3 dl florsocker

Gör så här´
1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform.
2. Vispa socker och ägg poröst. Blanda de torra ingredienserna till kakan och rör ner i smeten tillsammans med vitvinsvinäger, olja och filmjölk. Tillsätt karamellfärg och vispa till en slät smet.
3. Häll smeten i formen och grädda i 40 minuter. Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna.
4. Vispa ihop ingredienserna till glasyren. Skär kakan i tre delar och bred glasyren på den undre delen. Lägg försiktigt på den andra delen och bred glasyr även på den. Lägg på den översta delen och bred resten av glasyren över hela kakan.

Källa: Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman

Cecilia  – (30 maj 2011 17:17)  

Smarrig! Så härligt röd du fick din. Jag har gjort två varianter men var gång blir färgen för röd eftersom jag fegar med färgmedlet.

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP