Frasiga börek (Galetali börek)

borek_galeta2

borek_galeta

Vilket härligt väder vi har. Jag njuter för fullt på uteserveringar och lunch i solen. Hoppas ni njuter lika fullt.

Här är en somrig och lätt börek som jag första gången åt hos en nära bekant Fatma. Men när jag skulle göra dem första gången blev det jättekonstig form på dem, förmodligen för att filodegen var lite gammal och hård. Andra gången gick det mycket bättre och de smakade underbart. Krispiga, lätta med en fyllning av fetaost. En annan vän hade gjort en fyllning med bechamelsås och små kycklingbitar. Ja, kombinationerna är oändliga. Filodeg hämtar jag färska från Turkiet, finns i Istanbul på Istiklal cadde. Men de finns också att köpa från affärer med utländskt sortiment i Sverige.

Ingredienser, 24 st
6 st filodeg

Vätska
1 dl vatten
1 dl olja

Fyllnig
1 dl riven hushållsost
150 gr fetaost

2 dl vatten
2 dl ströbröd

Gör så här
Blanda vatten och olja i en skål. Lägg ut ett ark filodeg och pensla med vätskan. Lägg på ett ark till så att du har två lager och upprepa penslingen. Skär filodegen som en tårta i åtta trekanter. Lägg på fyllningen i övre kant, håll in kanterna och rulla in filodegen löst så att du får en rektangel.
Fyll en skål med vatten och en tallrik med ströbröd. Doppa börek i vatten och sedan ströbröd. Grädda i ugnen på 200 grader tills de får färg.

Afiyet olsun! (Smaklig måltid!)

Tina N  – (11 maj 2011 21:52)  

Låter gott! Riktig picknickmat! :)

Dubbelörn  – (12 maj 2011 08:37)  

Det här är så gott! Ett litet annorlunda recept än mitt, ska absolut testa detta.

Det här är också sonens absoluta favorit, förutom små dolmas förstås :D.

Kram

Hanna - Bakfnatt  – (15 maj 2011 14:38)  

Mmm, så gott det låter och ser ut att vara!!

chanette med söner  – (16 maj 2011 16:15)  

ohhhh vilka smak minnen. minns bröekna jag alltid åt då jag bodde i oslo.. med spenat och feta.. sååå goda

Remsan  – (16 maj 2011 20:09)  

Låter jättegott. Njuter man dem med bara sallad eller kan man servera dem på en mezemiddag med andra rätter?

Orchidea  – (18 juni 2013 16:52)  

Hej,
De ser jättegoda ut. En fråga bara: vad är skillnad mellan börek och gözleme?

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP