Turkisk dessert med söt honung (Dolaz)

adolaz1

Den här söta desserten har min vän Gül gjort. På den ringlar man över lite honung och äter som efterrätt till 3-rätters middag. En klassisker och återkommande sötsak. Däremot är den lite svår att göra om man inte har sett hur det går till av ett dolazproffs. Jag vet själv inte hur man gör den och provade nu sent i natten, det blev en trea, tror jag stekte lite för mycket på hög värme i slutet kanke. :) Nästa gång får du visa mig Gül, så får jag beskriva det igen hur man gör en femma. :)

Ingredienser
2 ägg
4 dl mjölk
2 dl mjöl
1/2 dl olja

Ringla över flytande honung, sirap eller pekmez (som är gjort av druvsaft från vindruvor)

Gör så här
Vispa ihop alla ingredienser i en skål. Häll i röran i olja och rör om på medelvärme värme tills du får en tjock konsistens som på bilden i cirka 15 minuter. Till en början blir konsistensen en tjock smet. Fortsätt steka tills den får en gyllenfärg. Sänk värmen något och rör om riktigt rejält med trägaffel och dela smeten i små delar. Ringla till sist över honung.

feyza –   – (3 mars 2011 22:28)  

Üstünde cevizmi var yasemin?? Helvaya benziyo biraz:) Denemek lazim../feyza

Yasemin  – (3 mars 2011 23:40)  

Feyza: Nej, det ser kanske ut som hackade nötter men det är själva degen som ska arbetas ner till små delar. Prova. :) När får jag receptet på din goda brownie så att jag kan lägga upp den? :)

Remsan  – (4 mars 2011 08:24)  

Låter som en dessert jag skulle gilla. Frågan är bara om man ska ha smakat en 5:a innan så man vet om man lyckas :-)

junitjej  – (4 mars 2011 20:20)  

Vilken fantastisk blogg du har!

Yasemin  – (4 mars 2011 23:46)  

Emmy: Haha, bra vits där. :)
Junitjej: Tackar för den. :=)

Anonym –   – (6 mars 2011 20:40)  

självklart kan jag visa dig, kul att du gillade den pusss, jag gillar din blogg :))))


//Gül

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP