Mmm det doftar gott...

appelpaj2

appelpaj

Haha Emin och jag doftar på vårt fina verk. :) Gott blev det med mandelmassa och äpple. Däremot blev kanterna lite hårda på pajen :( tror att den stod lite för länge i ugnen. Och citronsmaken mmmm så fräscht. Me like Much. Såg på halv åtta hos mig förresten och måste säga att jag älskar svenska ordvitsar. Dem gjorde något bögigt sa dem, Homos (homousröra ni vet) hihi fyndigt.

Ser ni att äppelpajen på bordet står på en virkad duk? Tänk att när jag var liten kunde jag bli galen på mamma som hade sådant framme. Nu tycker jag själv att det är jättefint. :) Jag älskar lantligt vitt och romantisk inredning. Vad gillar ni?

Ingredienser
Deg
150 g smör
1 msk florsocker
210 g vetemjöl (60 gr=1 dl)
1,5 msk vatten

Fyllning
100 g mandelmassa
0,5 st citron, finrivet skal
50 g smör
2 st ägg
0,75 dl strösocker
0,5 tsk kardemumma, stött
2-3 st äpplen

Topping
1 msk strösocker
0,5 dl mandel, flagad

Gör så här
1. Blanda smör, florsocker, mjöl i matberedare kör till en smulig deg. Tillsätt vattnet och kör några sek till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform med löstagbar botten, ca 27 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 20 min.
2. Sätt ugnen på 200°. Riv mandelmassan grovt. Riv citronskalet fint på ett rivjärn. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa upp äggen, tillsätt dem och socker. Sjud till en tjock kräm under ständig vispning. Ta kastrullen från värmen. Rör i mandelmassa, citronskal och kardemumma.
3. Skala och kärna ur äpplen. Skär dem i tunna klyftor. Ta fram pajen och nagga botten. Häll på mandelkrämen och lägg äppelklyftorna i ett fint mönster. Strö över socker och flagad mandel.
4. Grädda kakan mitt i ugnen 25-30 min eller tills den fått fin färg. Servera med vaniljsås.

Veronica GW –   – (22 februari 2011 20:01)  

Gottgott!!

Här kör vi med en blandning av modernt och lantligt vitt. Däremot är jag allergisk mot tre saker och det är träfärgat i alla former, porslinsprydnader och just virkat ;-), men det är väl tur att vi alla är olika. Svärmor (landsmaninna till dig) fyller nog vår släkts virkatbehov =)

Cupcakesfluffan  – (22 februari 2011 20:31)  

Vilken härlig paj, ser så god ut :-), just äppelpaj pratade sambon om idag, får nog ta och göra en till honom till helgen

Yasemin  – (22 februari 2011 21:15)  

Veronica: Ok, jag har kanske inte har så som mamma hade på åttiotalet över varje soffdel och på varje vitrinhylla haha :) men jag har börjat tycka att det är snyggt. Snart är jag kanske där med virkade dukar överallt haha. :) håller med dig i det övriga med porslin och trä.
Linda: Make one to your heart. :) Dem säger att vägen till kärlek går genom gomen. :) hihi

sana  – (22 februari 2011 22:01)  

Jag älskar äplepaj!! din pojke är så söt!!

charlotta  – (23 februari 2011 10:04)  

ja, din son är helt galet söt! pajen med, för den delen :=)

jag vet inte riktigt hur man skulle beskriva vår inredningsstil. klassiskt, färgstarkt och 50-tal kanske. egentligen har vi nog ingen direk stil, utan vi köper det vi gillar helt enkelt! :=)

Erika - Bakglädje  – (23 februari 2011 16:21)  

Pajen ser jättegod ut. Och vilka härliga bilder på dig och din son.

Li  – (23 februari 2011 20:32)  

Åh vad fin, det blir ju så himla saftigt och gott med mandelmassa i! :)

Mårtenssons kök  – (23 februari 2011 21:27)  

Visst är det märkligt att smaken förändras med åldern, man kan ju börja bli lite orolig...:) Fast det är väl tur att vi förändras, hade kanske varit trist om man varit precis likadan hela livet.

Remsan  – (23 februari 2011 21:45)  

Så gott. Jag blivit bjuden på en liknande äppelkaka, med mandelmassa och citron fast med rivna äpplen.

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP