Gammeldags äppelkaka med vaniljsås

appelkaka

vaniljsas

Jaaaa, det är fredagsmys. :) Perfekt dag att bjuda in på fika och äta en god varm äppelpaj med hemgjord vaniljsås. När man väl gjort sin egen vaniljsås kan man inte köpa pulverpaket. Det är nackdelen med att laga allt själv faktiskt. Jag kan inte köpa bröd för att de färdiga smakar inte längre gott i min mun. Och ibland orkar man inte göra allt utan vill bara köpa färdigt. :) Just om detta skriver journalisten Mats-Eric Nilson här om ni vill läsa mer.
Trevlig helg på er. Idag ska jag bänka mig framför Let´s Dance och sedan Skavlan.


Ingredienser
3 st ekologiska ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g mandelmassa

Fyllning
2 st stora äpplen
1 msk smör
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel

Smör och ströbröd till formen

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Tillsätt riven mandelmassa i smeten.
6. Kärna ur och skär äpplena i bitar. Stek dem i smör, strösocker och kanel tills de fått stekyta och börjar mjukna.
7. Blanda äppelbitarna med smeten och fyll en smord och bröad sockerkaksform.
8. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
9. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik.
Källa recept: Leila "A piece of cake"

Vaniljsås
1 st ägg
2 msk strösocker
4-5 dl standardmjölk
2 msk potatismjöl
4 tsk vanillinsocker

Blanda allt utan vanillinsocker. Sjud såsen under omrörning tills den tjocknar.
Låt såsen kallna. Rör ner vanillinsocker i den kalla såsen.

Cupcakesfluffan  – (18 februari 2011 20:31)  

Så gott med äppelpaj, måste testa att göra egen vaniljsås, har ännu inte gjort det och det bli ju säkert så mycket godare :-)

Erka Perka  – (18 februari 2011 21:50)  

Om man inte orkar röra och sjuda - och framförallt vänta - så kan man göra kallrörd vaniljsås. Det är busenkelt och supergott. Trevlig helg!

Maria –   – (18 februari 2011 22:14)  

Det lät gott!

Har du provat att använda riktigt ekologiskt vaniljpulver? Finns bla på Ica! Det är toppen, och man vill aldrig använda något annat : )

Trevlig helg!

Yasemin  – (18 februari 2011 22:38)  

Tack Maria, nej men jag har sett att det finns andra alternativ än vanilinsocker. Ska prova det till nästa gång. :)

Nihan Toprak  – (27 februari 2011 18:11)  

mmmm, ne guzel yemekler izim turk yemekleri!!

Anonym –   – (25 maj 2011 02:57)  

Vilka äpplen använde du? Ser jätte gott ut ;-)

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP