Dessert med smältande mozarellaost (Künefe)

kunefe

Künefe, en efterrätt som är alldeles underbar. Turkisk dessert som görs på sockerlag är oftast väldigt sött. Den här äter man ljummen och den smälter alldeles perfekt i gomen. I Turkiet brukar de också bjuda med vaniljglass till under värmen. Den här bjöds av kusinen Semra tidigare. Det finns ett turkiskt ordspråk som lyder i stil med Ät sött, prata sött" (Tatli yiyelim, tatli konusalim"). Det önskar jag er med denna rätt. Trevliga pratstunder....:)

Ingredienser
1/2 kg Kadayif (säljs i butiker med utländsk sortiment)
200 gram mozarella
200 gram smör

Sockerlag
2 dl strösocker
1, 75 dl vatten
1/2 tsk citronsaft

Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret. Kadayif är som små trådar, så dela isär dem fint. Tillsätt smöret och blanda ihop det.
Fördela hälften av kadayif´en i en plåt 30x40. Skär mozarella i tunna skivor och lägg över, för att avsluta med resten av kadayif´en. Grädda i ugn till de får färg. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
Gör i ordning sockerlagen genom att koka ingredienserna i cirka fem minuter tills de tjocknar något. När den har svalnat häll över Kadayifen och låt de dra in lagen. Garnera med pistagenötter eller valnötter. Servera ljummen med grädde.

Remsan  – (2 februari 2011 07:52)  

Vilka spännande rätter du bjuder på!

Mårtenssons kök  – (2 februari 2011 12:13)  

Det talesättet gillar vi, mums!

Cecilia  – (2 februari 2011 15:15)  

Så fint ordspråk, det gillar jag. Ser ut som en smaksens dessert.

Anonym –   – (14 februari 2011 11:53)  

Rätten smakar bättre med egen tillverkad mozarella. Har du försökt?

Husfen

Yasemin  – (14 februari 2011 12:33)  

Husfen, hur gör man egen mozarella? Nej jag har inte försökt. :)

Sandra Mandorff/ Sevan  – (25 februari 2011 13:36)  

Hej! Tipsade om din blogg på Twitter. Du har fantastiska recept!

Hälsningar,

Sandra / Marknadskoordinator på Sevan

Yasemin  – (25 februari 2011 17:26)  

Hej Sandra, vad roligt att du twittrade :) tack.

Y  – (15 juli 2011 16:47)  

Hej, letade igår på nätet efter denna recept och hittade på din blogg :D
Grymt gott!!

Aisha  – (26 juli 2012 14:59)  

Åt kunefe när jag var i Turkiet förra året med min man och kan inte sluta tänka på.det. Nu ska jag testa att göra egen, så tack för receptet! :)

Yasemin  – (1 augusti 2012 21:18)  

Varsågod Aisha, hoppas det smakar. :)

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP