Ärta men på annat vis

bezelyesulu

Idag serverades ärtsoppa med pannkakor i företagets matsal. Jag är inte så förtjust i ärtsoppa, därför tog jag istället gulaschgryta som var så gott. Och jag fick ta en pannkaka till efterrätt också. :) Men om man ändå vill äta dessa nyttiga ärtor kan man ju göra det på annat sätt. Denna ärträtt brukar Ismail vanligtvis göra här hemma. Enkel och god.

För övrigt tillbringade jag hela dagen idag i matsalen, för vi skulle fotografera ledningsgruppen och det var bäst ljus där. Och jag fick agera provmodell innan så fotografen kunde kolla att ljusen föll bra. Han var dessutom matfotograf och hade fotat för ett flertal kokböcker, så jag fick en hel del bra tips. Bland annat att man ska ha ljuset bakifrån på rätten. Blir det för mycket motljus kan man pröva hålla upp något vit mot maträtten. Och han förklarade det här med skärpa och oskärpa väldigt pedagogiskt. När man kisar med ögonen så får man skarpare syn. Så för att få oskärpa på bilderna ska man ha stor öppning och litet bländartal om jag förstod det rätt. Jag har läst fotoböcker flertal gånger, men glömmer varje gång bort hur det egentligen är. Men nu kommer jag att komma ihåg det och delar med mig till er. Kunskap är till för att spridas. Likaså goda recept. Enjoy! :)

Ingredienser
3 dl frysta ärter
1 gullök
200 gr grytbitar av nötkött
1 st vitlök
1 msk tomatpuré
1 st köttbuljong
Salt, Svartpeppar
Vatten som täcker ärterna precis

Gör så här
Hacka löken och fräs den i lite olja. Lägg i köttbitarna och bryn tillsammans med löken tills de får färg. Tillsätt hackad vitlök och tomatpuré och rör om med köttet. Sist lägger du i ärterna, buljong, kryddor och vatten som täcker precis över ärterna. Koka i cirka 15 minuter och servera med ris.

Erika - Bakglädje  – (25 februari 2011 16:25)  

Kul med tips på fotografering. Min man har förgäves försökt få mig att förstå hur bländaren fungerar men det fastnar liksom inte. Bra minnesregel med kisande ögon. :-)

Mårtenssons kök  – (26 februari 2011 17:39)  

Bra tips, mycket bra att du delar med dej av dom! Önskar att det fanns någon som kunde hålla en bra fotograferingskurs i stan så man kunde lärt sej lite mer om kamerans alla trix. Finns säkert en hel del som man inte vet...

Ha en fortsatt bra helg!

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP