Allt i allo gryta (Türlü)

turlu

turlu2

Den här mustiga grytan heter türlü, vilket betyder ungefär att den är varierad. Alltså till denna gryta tar man vad man haver. Ta gärna säsongens grönsaker. Vill du ha den vegetarisk utesluter du bara köttet. Kryddor som passar till är timjan och lagerblad. Men i turkisk matlagning går man efter uttrycket "Less is more" när det gäller kryddning, och framhäver istället råvarornas egna smaker. I den här grytan får just grönsakerna puttra sakta i sin egen vätska. Mycket gott vill jag lova. Och vill man ha lite extra sting kan man ha i en charliston (grön spetsig paprika). Däremot tror jag att jag rörde om lite för mycket så att grönsakerna mosades lite, så det får jag vara försiktig med nästa gång. Men gott var det.  Speciellt auberginen som är min favoritsmak. Trevlig kväll och tack för att ni tittar in. ;)

Ingredienser, 4 personer
1/2 dl olja
500 g kött av nöt eller lamm
1-2 medelstor gullök
1/2 msk tomatpuré
2 morötter
2 potatisar
1 squasch
1 aubergine
3 klyftor vitlök
2 tomater
Salt, peppar, timjan

Gör så här
Dela köttet i 1 cm bitar. Värm olja i en kastrull och lägg i köttbitarna. Bryn dem på medelvärme och rör runt i några minuter tills de får färg runt om. Skär löken på hälften och skiva. Tillsätt den i kastrullen och rör om med köttet i cirka 5-10 minuter. Lägg nu i kryddorna och tomatpurén och låt de puttra ihop. Under tiden gör du i ordning grönsakerna och delar dem i två cm stora bitar. Sedan lägger du i dem i kastrullen i ordningen hårdast till mjukast. Alltså morötter, potatisar, aubergine och squaschen. Lägg sist i hackad vitlök med tomater som du har skalat och finhackat. Rör om allt försiktigt en gång och låt sedan puttra på låg värme tills grönsakerna mjuknar cirka 30 minuter. Kontrollera emellanåt att det finns vatten, annars kan du tillsätta lite.

Mårtenssons kök  – (15 februari 2011 18:25)  

Skönt att kocka till allt i en gryta, blir så himla gott med alla smaker som är tillsammans.

Remsan  – (15 februari 2011 19:54)  

Sådana här grytor gillar jag. Håller med om att man inte behöver krydda så mycket, ingredienserna i sig ger mycket smak.

Tina N  – (19 februari 2011 12:03)  

Det här lät gott! Jag är ingen vän av starkt kryddat, så den här rätten passar nog mig perfekt! :)

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP