Turkiska Köket region för region




Turkiska köket är stort. Turkiet utgörs geografiskt av olika områden och varje del har sin egen specialité. Mina föräldrar kommer från Centrala Anatolien av Turkiet.

Marmara området och Egeiska området:
Eftersom det är hyfsat varmt i det här området produceras oliver. Större fiskar.

Karadeniz området (Svarta havet); Här är fisk kulturen stark och oftast är de mindre fiskar.

Ic anadolu bölgesi (Centrala Anatolien): Här är markytorna stora och det finns inget hav. Därför produceras linser, ärter. Då värmen inte är tillräcklig är det svårt att producera oliver och apelsiner.

Akdeniz området (Medelhavet): Här är det riktigt varmt och citrus-frukter är vanligt. Eftersom det finns gott om berg har man getter och producerar ost. Det produceras även grönsaker.

Anadolu området: Här fostrar man djur. Markytor är inte så stora. Kött, ost och yoghurt är vanligt i den här trakten. Kebaben har fått sitt namn från städer i den här trakten.

Dryck:
Tillbehör: Bröd till maten.
Turkisk Frukost: Oliver, fetaost, stekt aubergine, stekt paprika, honung, marmelad, vitt bröd, mm.
Favoriträtter: Manti (pasta i yoghurtsås), Karniyarik (Aunergine med fyllning), Sulu köfte (frikadeller).

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP