Danskt rågbröd

ragbrod

Var inne i sturegallerian igår och suktades av alla godsaker från Gateaus. Så när jag kom hem tog jag fram min bok och bakade det här goda danska rågbrödet. Och jag tycker att det blev riktigt gott.

Ingredienser, 2 limpor
Dag 1 (Skållning)
1 1/2 dl rågkross
1 dl solrosfrö
1/2 dl linfrö
1 msk salt
2 dl Skålhett vatten

Dag 2
2 dl ljummet vatten (37 C)
50 g jäst
5 msk mörk sirap
3 dl grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl
skållningen från dag 1

Blanda råg, solrosfrö, linfrö och salt och slå skållhett vatten över. Rör om och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
Dag2: Rör ut jästen i det ljumma vattnet, tillsätt sirapen och rör ned mjölet. Häll blandningen i skållningen från föregående dag och kör i assistent 20-25 min. Låt stå i bunken 45 min. Sleva upp degen i två välsmorda långformar. Jäs 40 min på dragfri plats utan bakduk. Ugn 225 grader som sänks till 180 grader när bröden sätts in. Grädda i 50-60 min.

Erika - Bakglädje  – (24 augusti 2010 13:18)  

Mums... det lät jättegott. Jag älskar att baka bröd. Måste lägga det här receptet på minnet. :-)

Erka Perka  – (24 augusti 2010 20:24)  

danskt rågbröd går inte av för hackor. Har du förresten sett Bullar av stål med Camilla Plum? Det är en fröjd att se henne baka och jag minns särskilt avsnittet då hon bakade liknande bröd som du bakat.

Remsan  – (24 augusti 2010 21:04)  

Ser jättegott ut! Sånt här bröd vill jag ha och resten av familjen mindre grovt...

Cupcakesfluffan  – (24 augusti 2010 21:48)  

Danskt rågbröd är gott, det bakar jag ofta då jag äter det så gott som dagligen

sana  – (25 augusti 2010 09:07)  

De ser så gott & nyttigt ;d
gillar mycker bröd söm har massa frön inne.

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP