Stekta grönsaker med tomatsås (Şakşuka)

saksuka1

Det gröna ni ser på bilden är Ruccolla-blad. Det är otroligt hur stora dem är här och de smakar mycket mer. Passar perfekt till en mustigare gryta så här på sommaren. Şakşuka går lätt att svänga ihop och är perfekt för vegetarianer.


Ingredienser
2 st auberginer
2 st potatisar
3 st morötter
1 st squasch
3 st turkiska gröna paprikor
4 st tomater
4 klyftor finhackad vitlök
2 dl olja för stekning
3 dl olja för sås
salt, peppar

Gör så här
Hacka alla grönsaker i små kuber. Stek grönsakerna utom tomaterna i olja i en panna på låg värme tills de mjuknar. Börja först med potatisen, sen auberginen, morötterna, squaschen och paprikorna.
För såsen stek vitlöken i oljan. Lägg i hackade tomaterna och rör ihop och låt det puttra lite till en jämn blandning. Lägg till sist i grönsakerna och blanda ihop. Eller så kan man lägga över såsen över grönsakerna direkt på talltiken. Servera med ris eller yoghurt.

sana  – (14 juli 2010 13:05)  

Så gott de se ut!!
går det bra att har kött inne?

Yasemin  – (14 juli 2010 15:01)  

Tack Erika.
Sana självklart kan du lägga i grytbitar oxå.

Helena S  – (14 juli 2010 18:56)  

Oj vad stor ruccolan var! Helt otroligt! Låter som en jättegod gryta.

Birgitta Höglund's Mat  – (14 juli 2010 19:49)  

Tack, Yasemin, vad härligt att få ett recept på Saksuka.
Jag brukar köpa det på lösvikt i charkdisken i Alanya, det är perfekt tillbehör till all slags kött också, t.ex på en Picknick. Haydari är gott till också.
Ruccolablad ingår alltid i vår mat i Turkiet, nu börjar jag nästan längta till hösten, så jag får gå på marknaden igen :)
Ha en riktigt skön semester. Birgitta

Klara  – (14 juli 2010 21:02)  

Smaskigt! Jag älskar grönsaker så det här verkar vara perfekt för mig!

Ida - Chokladsockerkaka  – (15 juli 2010 14:18)  

Det här ser ju jättegott ut! Blir hungrig bara av att titta på det... :)

slingersnok  – (15 juli 2010 22:33)  

Tack för besöket på min blogg.
Det var inte något av dina recept som var konstiga.
Hade några recept från en tjej som bor i Turkiet och hade andra mått än vi m.m.
Hur som helst, jag ger inte upp, övning ger färdighet.
Kram M

Remsan  – (17 juli 2010 19:57)  

Så gott det låter. Borde passa bra till grillat kött eller kyckling. Vi brukar ha ratatouille till grillat och det är ju lite lika.

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP