Göreme och Derinkuyu

derinkuyu


Vi var i Derinkuyu, som är en underjordisk stad. I vissa tunnlar var det lite svårt att stå. Här lite faktatext från wiki:
"Derinkuyu är en stad i provinsen Nevşehir i centrala Turkiet. Under Derinkuyu ligger den största av de minst 150 underjordiska städerna som finns i turkiska Anatolien. I över ett årtusende bodde det tusentals människor i den mörka underjordiska världen där det fanns allt från vinfabriker till stall. Man vet fortfarande inte riktigt hur stor staden under Derinkuyu är. År 1963 upptäckte man tunnlar som ledde till nya rum och förenar Derinkuyu med andra underjordiska städer. Man har frilagt åtminstone åtta våningsplan, och enligt vissa experter kan det finnas ända upp till 27 våningsplan."
göreme

Vi var även och tittade omkring i Göreme efteråt. Visst har dem dekorerat trädet fint med "Onda ögat"- symbolen.
"Göreme är en ort i Kappadokien i provinsen Nevşehir i Turkiet. Befolkningen uppgick till 1 945 invånare i slutet av 2007. Orten är centrum för Göreme nationalpark som tillsammans med de märkliga klippformationerna av UNESCO är förklarad som världsarv. Landskapet blev skapat för flera miljoner år sedan då aska och tuff (vulkaniskt damm) från vulkanutbrott täckte den enorma högslätten. Senare har väder och vind skapat dessa märkvärdiga formationer och figurer som man kan se idag. Den lättbearbetade tuffstenen har utnyttjats för att i klipporna hugga ut och bygga underjordiska bostäder, grottor, lagerrum, kyrkor och till och med hela städer. Vissa når ner till 10 våningar under jorden. De blev byggda av kristna på flykt från romarna omkring år 200 Landskapet har blivit en av Turkiets främsta och mest särpräglade sevärdheter och flitigt besökt av turister." Källa Wiki.

Idag är jag i Istanbul och ska ut och äta nu. Kram från hotellet.

Loulas Kök  – (22 juli 2010 20:22)  

Vilken härlig semester ni har! Den underjordiska staden verkar verkligen spännande. Vad tyckte Emin? tyckte han det var läskigt att gå i grottorna? Jag skulle nog lätt få cellskräck.
Fortsatt go semester, kramar!!

717171  – (21 oktober 2011 16:36)  

dunyanin en guzel yerlerindir biridir göreme
adem
nemrut71@yahoo.se

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP