Sultanens rätt (Hünkar begendi)

begendi


Aubergine är min favorit och även en planta som används mycket i det turkiska köket. Hünkar begendi heter den här rätten och namnet kommer ifrån att sultanen ville ha en god rätt. Efter många rätter blev han fast vid den här. Och jag förstår honom. Auberginen blir så len och mjuk i gomen att jag inte kan låta bli att äta upp allt.

begendi2

Ingredienser, 2-4 personer

250 g grytbitar av nöt
3 msk rapsolja
1 st gullök
1/2 msk tomatpuré
1 tärnad tomat
1,5 dl vatten
salt, peppar

Auberginemos
2-3 st aubergine
3 msk rapsolja eller smör
1 msk mjöl
1 dl riven ost
0,75 dl mjölk
1 tsk salt

Gör så här
Bryn köttbitarna utan lock i olja tills vattnet sugs upp. Lägg i löken och bryn tills de får färg. Blanda i purén och kryddorna. Lägg sist i de tärnade tomaterna och vattnet. Låt det puttra på låg värme i cirka 40 minuter tills köttet är mjukt.

Under tiden grilla de sköljda auberginerna i ugn i cirka 30 minuter. Test: Går det att stoppa i en gaffel lätt är dem mjuka inuti. Ta ut och ta bort skalet. Hacka i små bitar.
Bryn mjöl i olja på låg värme tills det får färg. Lägg i auberginerna och vispa lätt. Blanda i mjölk, salt och osten. Vispa lätt tills mjölken sugs upp och auberginemoset tjocknar. Häll upp moset på ett avlångt fat och lägg sedan över köttgrytan. Smaklig måltid.

charlotta  – (16 juni 2010 09:00)  

mm, håller med - aubergine är så himla gott!

Anna  – (16 juni 2010 19:14)  

Underbart fina bilder!!! Kram Anna

I Nadjas kök  – (16 juni 2010 19:55)  

Vad roligt med denna rätt. Den vill jag absolut provlaga. Kul att du tyckte om inlägget om Pågens nya bröd. Om du gillar bröd med frön i så kan jag rekommender Fazers Frökusar, mycket god och mättande.

Helena S  – (18 juni 2010 17:07)  

Vilken häftig maträtt! Vad fint att köttet ligger i mitten i den avlånga formen, det här får jag nog ta och prova, det låter annorlunda och väldigt gott! Hoppas att du får en trevlig helg! Vi ska till Kivik i Skåne! :-)

Yasemin  – (18 juni 2010 18:16)  

Tack Helena, fast det skulle bli miindre vattnigt. Jag gjorde misstaget att koka köttet med locket på. Och Ismail la upp rätten med all sås på, så det blev väldigt såsiiigt :) men gott var det. Ha det bra i Kivik.

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP