Mjuk och saftig vaniljkrans



Jag är inte alls ett bullmonster. Jag är mer för kakor. Men här hemma har jag upptäckt en som älskar bullar. Emin kan få i sig tre bullar. Så den här kransen är till honom istället för lördagsgodis. :) Hoppas ni får en trevlig helg.

Ingredienser
Vetedeg:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning
100 g mjukt smör
1 dl råsocker
200 g mandelmassa
2 tsk vanillin
50 g mandelspån
1 st ägg till pensling

1. Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i ca 40 minuter.
5. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
7. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, ca 0.5-1 centimeter tjock.
8. Blanda smör, råsocker, riven mandelmassa och vanillin till en krämig fyllning.
9. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta 30x20 centimeter, cirka 0.5 centimeter tjock.
10. Bred på fyllningen på plattorna. Rulla sedan ihop degen till en tajt rulle.
11. Lägg rullen i en smörad kakform, 24 centimeter i diameter med löstagbar botten.
12. Klipp sneda snitt i rullen (cirka 0.5 centimeter djupa) med 1 centimeter mellanrum och vik upp snitten åt varannat håll.
13. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
14. Jäs kransarna under en bakduk, i cirka 40-60 minuter.
15. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelspån.
16. Grädda kransarna i ca 20 minuter.

Daniella - BakeCake  – (23 maj 2010 11:14)  

Den där såg riktigt god ut! Den skulle man inte tacka nej till! :) Kram Daniella - BakeCake

sana  – (23 maj 2010 20:57)  

Åh, vad gott det ser ut!! Hade gärna provsmakat ;-)

Remsan  – (23 maj 2010 21:59)  

Min son är också tokig i bullar. Så synd när jag är så dålig på att baka just bullar... Din krans ser jättefin ut!

Yasemin  – (23 maj 2010 22:17)  

Sana, kom o smaka :)
Emmy: Tack. Krans är enklare än bullar faktiskt. Du kanske ska ge det ett frsök ;)

Erka Perka  – (27 maj 2010 19:37)  

Vilken fin krans! Så hög och härlig

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP