Hallonbullar med lemon-curdsmak



Måste säga att jag inte är särskilt förtjust i kanelbullar. Tycker att de lätt blir lite torra i smaken. Prövade därför med hallon och lemon curd-fyllning. Det blev hur gott som helst, däremot blev det lite svårare att få snygg form på dem. Men goda var dem. :) Vad brukar ni ha för favoritfyllning i era?

Ingredienser, 18-24 bullar
Vetedeg:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning:
100 g mjukt smör
2 msk lemon curd
3 dl hallon
2 msk maizena
2 msk florsocker

50 g mandelspån
1 st ekologiskt ägg till pensling
pappersformar

Gör så här
1. Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
5. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
6. Blanda smör och lemon-curd till en krämig fyllning.
7. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0.5-1 centimeter tjock.
8. Bred över smörkrämen.
9. Blanda lätt tinade bär med florsocker och maizena i en skål. Maizenan tillsätts för att blåbären inte ska bli för vattniga.
10. Strö bären över degen och rulla ihop till en tajt rulle. Skiva rullen i 3-4 centimeter breda skivor. Lägg bitarna i pappersformar.
11. Låt bullarna jäsa utan bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
12. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda bullarna gyllene, i cirka 10 minuter.

Nena  – (18 maj 2010 17:16)  

Hejsan;)
Jag har faktiskt aldrig smakat med hallon eller med lemoncurd. Skriver upp och maste helt klart testa for du har helt ratt i att ofta blir kanelbullar lite torra!
Kramar,
Nena

Birgitta Höglund's Mat  – (18 maj 2010 17:46)  

Vilka fina bullar du gjort, Yasemin. Med hallon i, då blir de riktigt goda.
Uppfann en bullsort när jag jobbade på en restaurang som hette Verkö Slott. Mina Verköbullar hade en fyllning av smör, mandelmassa och hemgjord hallonsylt. Jag fick baka nästan varje dag, de sålde som smör i solsken ;)

Yasemin  – (18 maj 2010 18:28)  

Nena: Prova gärna. Alltid kul med nya smaker. :)

Birgitta: Din variant lät också god. Det måste jag prova. :)

Remsan  – (18 maj 2010 22:58)  

Jag är urkass på att baka bullar... Men jag är lite som dig, tycker de är lite för torra för min smak. Ska testa din fyllning.

Klara  – (19 maj 2010 17:51)  

Lemon curd. Har jag aldrig haft i bullar, men låter jättesmarrigt! Ska jag testa nästa gång!

Hanna - Bakfnatt  – (20 maj 2010 10:08)  

Jag hör till dem som verkligen älskar "vanliga" kanelbullar - men det skall vara mycket fyllning i och de skall vara så pass nybakade att de inte hunnit svalna än ;-)

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP