Turkisk söt dessert (Sekerpare)



Söta desserter med sockerlag är vanligt i Turkiet. Ni har säkert alla hört om baklava som görs av smördeg. Sekerpare är kakor som man häller sockerlag på. Sedan finns det också revani som är sockerkaka som man häller sockerlag på. Det finns tusen olika varianter. Idag presenterar jag sekerpare som ligger mig varmt i hjärtat. Nötterna hjälper också till så att kakan inte spricker.

Ingredienser
125 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 dl mannagryn
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vanillin
1 st ägg
Hasselnötter

Sockerlag
3 dl strösocker
4 dl vatten

Börja med sockerlagen så att den svalnar. Koka upp vattnet och sockret och sänk sedan för att koka tills det tjocknar i ca. 10-15 min. Ta åt sidan och låt den svalna.
Nyp smöret i florsockret tills det blandas ihop. Tillsätt sedan ägg, vanillin, bakpulvret och mannagryn för att sedan röra ihop. Tillsätt vetemjöl lite i taget och rör om till en deg. Vila degen under duk i ca 20 min. Ta ut ca 25 bitar och rulla till bollar. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och platta ut lite lätt med handen. Stoppa i en hasselnöt i varje kaka och grädde i ugn på 180 grader i ca 10-12 min tills de fått färg. När kakan kommit ut från ugnen ta över dem till en form med höga kanter. Vänta 1-2 min och häll över den ljumma sockerlagen. Låt dra i ca en halvtimme tills kakan är lagom mjuk. Lägg upp kakorna på tallrikar och servera om du vill med grädde eller ät som den är.

Helena S  – (5 april 2010 21:36)  

Sekerpare låter toppengott! Och den där snabba cheesecaken måste jag ju prova, jättesmidigt att slippa ha in den i ugnen ju.

Helena Ljunggren  – (6 april 2010 08:50)  

De ser verkligen jättegoda ut!

soren  – (25 april 2010 18:58)  

Det här verkar riktigt gott.

Anonym –   – (5 mars 2011 17:41)  

Hej, vill bara säga tummen upp du är duktig och det är väligt intressant att följa din blogg fortsätt vettja!

Anonym –   – (25 maj 2011 20:53)  

Var kan jag få smaka på en sekerpare? malu0294@student.su.se

Ata-Han –   – (9 november 2011 17:04)  

Tack för receptet!

En av mina absoluta favoriter med. (med mandel för mig)
Ska prova direkt.

Du var en trevlig överraskning med din blogg.
Keep up the good work!

Anonym –   – (11 december 2012 18:12)  

Hej gumman!
När man ammar som du vet blir man sugen på ett och annat. Semra sa att du hade ett bra recept på Sekerpare. Så nu ska det bakas och ätas med nöje. Kram Rabia

Yasemin  – (12 december 2012 14:12)  

Hej canim! Ja det stämmer att man får ökad aptit då det försvinner så mkt energi ur en. Hoppas det smakar. ;) Kram.

Kaan –   – (30 december 2012 15:38)  

Hej Yasemin,

Häftig blogg

Tack för receptet!
Jag är ansvarig för efterrätten till morgondagens fest! Så det blir sekerpare med en mandel i och grädde till!

Mvh
Kaan


Anonym –   – (29 maj 2013 13:38)  

Hej,

vi bjuda på "kakbuffé" om några veckor och det vore roligt att överraska med sekerpare som en av sorterna. Dagen för buffén och dagen innan kommer jag inte hinna baka så mycket, utan det mesta måste förberedas/bakas i förväg. Tänkte höra med dig om du tror att sekerparen står sig och blir minst lika god om jag bakar och gör iordning den två dagar innan?

Tack på förhand!

Yasemin Celebi  – (20 juni 2016 14:08)  

Förlåt, ser det här inlägget nu. Sekerpare kan absolut lagas i förväg och kan bjudas dagen efter. Den blir nästan godare när den får stå o gotta sig i lagen. :)

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP