Läckra vinbladsdolmor


När jag kom hem förra onsdagen från Turkiet hade mamma varit så snäll och använt vinbladen i mitt kylskåp. Hon hade rullat vinbladsdolma. Så då var det bara att laga dem för mig. Supergoda. :)

Ingredienser
500 g vinblad
3 msk olivolja
2 st gullök
1 grön paprika (helst turkisk)
1 msk tomatpuré
1/2 msk paprikapuré
salt, peppar
1 köttbuljong
1 knippe persilja
2 dl vatten
4 dl bulgur

Gör så här
Lägg vinbladen i vatten för att få bort saltet. För fyllningen börja med att hacka löken och stek den på medelvärme tills den tar färg. Tillsätt hackad paprika och stek lite till. Tillsätt sedan purén och stek mer. Sist häll i buljong och vatten. När den kokat lägg i bulgur och småkoka tills vattnet kokar in. Tillsätt hackad persilja och kryddor och rör om. När den svalnat fyll vinbladen med fyllningen i mitten. Vik in kanterna och rulla ihop till en rulle. Lägg vinbladsdolmarna i en ugnsform och tillsätt 2 dl vatten och lite olivolja. Laga i ugn på 225 grader tills vattnet kokar. Sänk sedan till 190 grader och laga i 1 timme. Servera med vitlöksyogurt.

Dubbelörn  – (4 mars 2010 06:57)  

ÅÅÅÅHHHH... Det här är hela familjens superfavorit!!

Sonen brukar beställa dessa fr våra turkiska vänner i Stockholm. Vi har testat o göra dem hemma men det blev pannkaka *skrattar*. Det gäller att ha rätt vinblad o så rätt handlag o vi saknade allt detta ;).

Himmel så jag blev sugen på dolmas...

Unknown  – (4 mars 2010 08:42)  

Jag köpte vinbladen från märket Laroc från City Gross. Men visst det krävs lite övning att lära sig att rulla dem oxå. Jag brukar använda mig av en tallrik under, det underlättar. ;)

Kul att sonen din gillar dem. Min son tycte inte om bladen från början men nu har han vant sig.

Erka Perka  – (4 mars 2010 13:14)  

Detta är en favoriträtt från östra medelhavet. jag har aldrig provat att laga det själv men en av mina bästa vänner, M, är från Turkiet och hon har bjudit på det flera gånger. Den svenska "dottern" kåldolmar spelar inte ens i samma liga (personlig åsikt, vet många som älskar den svenska varianten). M och jag har länge pratat om att laga meze-middag ihop och vindolmar känns som en given rätt på menyn.

Tova  – (5 mars 2010 17:40)  

Åh, vinbladsdolma är ju underbart! Kanske skulle man våga sig på att göra det själv nån gång.
Hoppas ni har en fin helg!

Anonym –   – (6 april 2013 21:51)  

Hej

Jag undrade när man ska hälla buljongen med vatten är det 2 dl vatten med buljongen som skall in i bulgurgrytan eller?
Tack i förhand

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP