Nyttigt fullkornsbröd



Ett nyttigt och annorlunda bröd. Dock gillar jag valnötsbröden mer. Men oavsett vilket bröd det är, så finns det inget bättre än smält smör på nybakade varma mackor. Mums. Såg ni melodifestivalen förresten? Tyckte ni att rätt låt vann? Jag tyckte att det fanns många bra låtar och Anna är väldigt speciell och duktig. Hon förtjänar vinsten.

Ingredienser, 2 limpor
25 g färsk jäst
4 dl kallt vatten
1 msk mörk sirap
2 tsk salt
6-7 dl vetemjöl special
3.5 dl grovt rågmjöl
2 dl vatten

Gör så här
4. Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, sirap, salt.
5. Tillsätt rågmjöl och lite vetemjöl i taget och arbeta degen tills den är elastisk.
7. Jäs sedan degen under bakduk i cirka 1 timme.
8. Ställ in en långpanna längst ner i ugnen och sätt ugnen på 250 grader.
9. Dela degen i 2 delar. Vik degen några gånger, forma till limpor och rulla dem i grovt rågmjöl.
10. Lägg limporna i smorda avlånga brödformar och jäs under bakduk i cirka 1 timme.
11. Snitta bröden försiktigt med 3 längsgående snitt med en vass kniv och ställ in i ugnen. Häll 0.75 kaffekopp vatten i den heta långpannan och stäng luckan snabbt. Sänk temperaturen till 230 grader och baka av bröden i cirka 30 minuter.
12. Ta ut de färdiga bröden ur formarna och låt dem svalna på ett brödgaller.

Tina´s Mat  – (14 mars 2010 17:50)  

Brödet ser verkligen gott ut! Synd att man inte tål nötter men man kanske kan hoppa över dom.

Yasemin  – (14 mars 2010 18:02)  

Hej Tina, menar du valnötsbröden så kan man säkert hoppa över valnötterna. Jag har faktiskt inte provat. Synd att du inte tål nötter :(

Helena S  – (14 mars 2010 19:06)  

Det här brödet låter ju toppen! Nyttigt är bra! :-) Ben&Jerrys slinker allt ner någon gång ibland ändå... ;-) och speciellt när det kommer en ny smak! Men förut åt jag glass VARJE kväll alltså. Men jag ska inte bräka på för mycket, i sommar kanske jag gör det igen... Kram!

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP