Retreat in IstanbulFredag 19 feb.
Jag har checkat in och tar mig nyfiket till den nyöppnade Starbucks. Den är ganska långt in i korridoren. Jag beställer en Machiato Caramell och betalar 46 kronor för en liten kopp. Jag sitter där i en halvtimme och går sedan till gate 19. Jag reser till Istanbul. Jag älskar flygresor och har svårt att förstå de som har flygrädsla. För mig är det enorm känsla att flyga. Det betyder för mig vila och semester. Ombyte av miljö och nya upptäckter. Jag flyger med Turkish Airlines och idag är det köttgryta med ris på menyn. På TV:n går en film som heter Fame. Jag tittar på den samtidigt som I och jag pratar om saker som hänt på jobbet. Jag bläddrar även i min guidebok som jag har köpt. Även om jag har varit i Istanbul minst 7-8 gånger, så ville jag ha en guidebok denna gång. Sedan bläddrar jag lite i Skylines tidningen, som jag beundrar formgivningen på. I den finns en reportage om mezerätter. Och på tisdag ska jag på matkurs i Istanbul :) Lovely. När vi väl landat väntar vi på en person som ska köra oss till vårt hotell. Gissa vart vi tar vår latte. :) Den här gången blev det en Vanilla mocha tror jag den hette. När vi kommit in på hotellet känner vi oss båda trötta. Jag tar ett bad och somnar.

Lördag 20 feb.
Ismail väcker mig på morgonen och vi beger oss till frukostbuffén. Det finns mycket att vilja mellan och det är svårt att motstå det goda. Det finns allt mellan simit, äggröra, ostbrickor, olika brödsorter, yoghurt och müsli variationer. Det blir en våffla med lönnsirap och mycket mer.
Därefter tar vi T-banan till Cemberlitas. Vi börjar dagen med en visit på det gamla Cemberlitas hamam-badet som är ritat av den berömde arkitekten Sinan. Det kostar ca. 500 kronor för det stora paketet. Då får man inträde i hamamet, en skrubbning och tvättning samt en oljemassage. Jag går in lite nyfiket och tittar mig omkring. En söt kvinna vid namn Maria hjälper mig till omklädningsrummet. Hon har en kraftig brytning på turkiska, troligen är hon en invandrad bulgar turk eller annat. Jag får en "pestamel" i klassiska turkiska motiv med rött, vitt och blått. Det är en tunn handuk som man kan använda till hamamet. Därefter blir jag vidareledd intill hamamet av en jättesött äldre kvinna. Hon ber mig ta det lite lugnt och vila. Jag lägger mig på den varma stenen i mitten. I taket som är formad som en kupol finns små runda hål för att släppa in ljuset. Jag känner hur värmen från stenen sprider sig till hela min kropp och mjukar upp den. Det känns som att ligga på stranden och jag är helt och hållet avkopplad. Det finns ungefär 4 andra gäster. 3 turkar och en turist. Efter ett tag kommer det 3 turister till. Jag går in i jacuzzin som är riktigt varm. Efter att ha vilat där får jag min skrubbning. Det är 3 kvinnor som jobbar där. Dem ser rätt identiska ut och även dem här kvinnorna bryter lite på turkiskan. Dem sjunger fina låtar, pratar emellan varandra och skrattar. Det är en charm och värme man möts av inne i det här hamamet. Och den känslan tar mig tillbaks till historien. Jag lägger mig på min pestamel på den varma stenen framför min skrubbare. Hon börjar med att hälla lite vattten på mig och börja försiktigt skrubba mig först på baksidan och sedan på framsidan. Sedan tar hon tvållödder på hela min kropp och fortsätter att skrubba. Därefter tar hon mig till kranen och tvättar mitt hår. Sedan går jag in till vilorummet och tar en färskpressad juice för 2,5 lira (1o kr). Därefter tas jag in i massagerummet och får en halv timmes oljemassage. Jag har tidigare inte fått massage i Turkiet, men som jag har förtått går den turkiska massagen lite snabbare än den svenska. Jag måste säga att jag älskar min massör i Sverige, men det här var ändå värt att pröva. Fast nästa gång kommer jag hoppa över massagen och bara ta skrubbningen, som i sig var en massagebehandling.
Efter att vi båda kom ut tog vi en granatäppeljuice i loungen. Shoppade lite presenter i butiken där det fanns pestamel, olivtvålar och skrubbhandskar.
Sedan hittade vi restaurangen "The Han"(www.thehanrestaurant.com) som gör "Kayseri manti", alltså turkiska små pastaknyten med yoghurt och tomatsås. Därefter gick vi runt i Sultan Ahmet området och besökte Sultan Ahmet mosken, Hagia Sofia museét och sedan misir carsisi (egyptiska basaren). Mot kvällen mötte vi 2 av våra vänner. Vi gick till ett populärt fiskställe på gatan "Nevizade cadde" i Beyoglu där de har fasilkväll (turksik musik) och mättade våra magar. Därefter begav vi oss till Tophane och satt långt in på natten och njöt av vattenpipa olika snacks.

More to come. I kommer snart tillbaks från Båtshowen. Jag har simmat och suttit i hamamet på hotellet. Skrivit framför datorn. Tur att jag inte har semester jämt, annars kulle ni få såna långa inlägg. :)
Snart ska vi upp med linbanan till Pierre Loti cafeét i Eyüp med underbar utsikt. På måndag blir det shopping i Istiklal Cadde hos Pasabahce (Turkisets Duka). På tisdag blir det 5 rätter matkurs, sedan över till asiatiska sidan till Sali Pazari (Tisdagsmarknaden). Vädret är runt + 15 grader varmt. Vi går utan jacka. :) Utan barn. Kan det bli bättre. Kram. :)

Tova  – (21 februari 2010 15:05)  

Oh så härligt det låter! Vilken trivsam blogg du har, för övrigt :)

Helena S  – (21 februari 2010 20:23)  

ÅÅÅh vad härligt! Vilken underbar läsning! Hoppas att matkursen är kul, den vill jag höra mer om sen! Och se foton! Kram!

Anna  – (22 februari 2010 08:06)  

Å va härligt det låter!! Här utanför yr snön, så här får man nöja sig med att drömma sig bort till varmare breddgrader!!! :-)

Dubbelörn  – (22 februari 2010 14:32)  

Gissa vem som är fruktansvärt avundsjuk??? JAAAAG!! :D

Här har det vräkt ner mängder med snö o i morse var det -25. Jag vill till Istanbul! ;)

Istanbul är min favorit. Har vistats där mycket, mannen min är också därifrån.

Njut för mig med... :)

ram

Loulas Kök  – (22 februari 2010 19:49)  

Å vad härligt det låter... så mycket roligt att läsa! Så mycket intressanta saker du får vara med om, roligt att du vill dela med dig av dina upplevelser. Fjällen är kul... men lite varmare väder och sol hade inte varit dumt :)

Birgitta Höglund's Mat  – (22 februari 2010 21:28)  

Vilken underbar beskrivning av ditt Hamam-besök. Ha en riktigt skön semester önskar Birgitta

Yasemin  – (22 februari 2010 22:03)  

Så snälla ni är allihopp. Resor är bra, men bloggvänner som uppmuntrar och delar ens glädje är bättre ;) Kram till er alla.

Anonym –   – (1 mars 2010 15:35)  

Hej igen. Ville bara säga ,att den fina resan kunde lättare klaras av genom din supersnälla fantastiskt hjälpsamma mamma!!!!! eller hur? :) :) (grannen)Fina bilder du visar också.

Yasemin  – (1 mars 2010 15:47)  

Tack Ann-marie,

Självklart hade jag inte kunnat göra lika mycket på resan med barn. Så jag är enormt tacksam att jag har mor i livet och att hon har möjlighet att ställa upp. Och än mer tacksam för att hon har en så underbar granne och glädjer hennes vardag. :)

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP