Len sütlac med vaniljsmak



Här är mitt bidrag för "Alla hjärtans dagen". Sütlac är en dessert som görs med mjölk och ris i Turkiet. Själva beskivningen av sütlac är väldigt enkel när jag tittar i min matbok. Men tyvärr misslyckades jag första gången, då jag använde potatismjöl. I receptet står det med en ingrediens som jag inte hittar motsvarigheten till i Sverige. Så pratade jag med mamma och hon berättade att hon gör sin utan förtjockningsmedel. Så på andra försöket gick det bättre. :) Men jag tror att det fick koka alldeles för länge, för det blev bara 3 portioner. Men gott blev det till slut i alla fall. :) Därför är mitt tips att ni provar korta ner koktiden en aning.

Sütlac, 4 portioner
1/2 liter röd mjölk
1 dl grötris
2 msk strösocker
1/2 tsk vanilin

Garnering
Pistagenötter & granatäpple (alt. kanel och socker eller kokos)

Gör så här
1 Koka riset med 3 dl vatten i ca 10 min tills de svällt upp och mjuknat. Sila av vattnet.
2 Häll mjölken i en kastrull och lägg i ris. Koka upp och låt det småkoka samtidigt som du rör om försiktigt på låg värme i ca. 15-20 min. Du märker när mjölken tjocknar.
3 Tillsätt vanilin och strösocker. Koka lite till.
4 Häll upp i portionsskålar och låt svalna i kyl i ca. 2 timmar. Bon apetite!


Söta saker

Erka Perka  – (9 februari 2010 09:23)  

Vilken gullig skål! Var har du hittat den någon stans?

chezsofia  – (9 februari 2010 09:27)  

Låter som en god risgrynsdessert! Lite som en uppiffad risgrynsgröt. Läcker bild dessutom.

Helena Ljunggren  – (10 februari 2010 09:31)  

Lite pimpad risgrynsgröt, det låter riktigt gott! :)

Yasemin  – (10 februari 2010 10:51)  

Fast jag tror att risgrynsgröt är lite lösare i konsistensen. Det här är mer som "risifrutti". Eller har jag fel om risgrynsgröt? :)

Johanna Siljehagen  – (10 februari 2010 13:02)  

Tack fòr receptet. Làser ett par matbloggar och ibland kan det vara svàrt fòr mig att finna ingredienserna hàr pà sòdra Sicilien. Men denna kommer att fungera. Tack fòr tipset!

Loulas Kök  – (10 februari 2010 19:12)  

Det där såg riktigt gott och kärleksfullt ut :)
Fin bild du har tagit.
Jag är riktigt imponerad av headern... den blev jättefin och namnet på bloggen passar ju perfekt. Verkar som du har hittat din grej!

Ha det så gott, kram!

Yasemin  – (10 februari 2010 19:47)  

Tack Louise,

Jag håller på o trixar med sidan lite :) hade hellre velat ha en bild på mig köket. Men jag är ju aldrig uppiffad hemma ;)
Tyvärr är meze.se upptaget, får försöka hitta en annan domän. Kanske mezeköket.se Jag ska fundera ett tag tills det känns rätt. Man måste ju bo in sig innan :) Men Yaseminskök blir alldeles för långt tycker jag. Kram.

Tårtspecialisten  – (10 februari 2010 20:59)  

Jättefin skål!
Ser jättegott ut också förresten...

Kram

Jessica  – (10 februari 2010 20:59)  

Hejhej,

surfade in här av en slump efter att ha fått kreativ blogger award :)

Jag undrar bara om det är grötris eller nån annan typ av ris i desserten och om du provat med vaniljstång, är inte så förtjust i rötad granved (vanillin)?

Helena S  – (10 februari 2010 21:39)  

Du, den där kokboksidén var ju toppen! Ifall jag var i en bokaffär och såg boken "MatbloggSveriges bästa recept" på en hylla skulle jag utan tvekan köpa den!

Fin header!

Desserter utan gränser  – (10 februari 2010 22:07)  

Fint foto!

Är det meningen att desserten ska bli lite fast och puddinglik i konsistensen med hjälp av det där förtjockningsmedlet? Vad heter det och vet du vad det är gjort på? Då kanske jag kan hjälpa dig att hitta en motsvarighet.

Desserter utan gränser  – (18 februari 2010 21:26)  

Nisasta hittar jag inte på nätet, kanske du kan hitta det i en specialaffär här?

Eller vad tror du om det jag skrev om potatismjölet?

Anonym –   – (11 augusti 2012 22:21)  

2 år försent, men hittade just receptet. Ska testa det nu och jag tänkte använda maizena som nisasta. Jag tror att maizena motsvarar nisasta.

Yasemin  – (11 augusti 2012 23:59)  

Som receptet så använder inte jag ngt nisasta det går bra ändå :)

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP