Varmt pitabröd med vitlöksdoftande valnöts&kycklinggucka

Vitlöken smakade ganska mycket, så gillar man inte det kan man ta mindre eller hoppa över den. Uppskattades av de äldre i familjen. Guckan gick inte hem hos 3-åringen, men pitabrödet gick bra. Jag frös även in pitabröden som blev över. Praktiskt att ta fram när man vill laga något snabbt.



Ingredienser pitabröd (ca. 25 st)
8 dl vatten
1 paket jäst
1 msk olivolja
1 msk salt
ca. 16 dl vetemjöl

Gör så här
1. Blanda ljummet vatten, jäst, olivolja och salt i en bunke. Tillsätt vetemjöl och arbeta till degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa ca 30 min.
2. Dela degen i 25 delar och forma varje del till en centimetertjocka runda kakor. Låt jäsa under handduk i ca 20 minuter.
3. Sätt på ugnen på 275 grader. Vänd på bröden och grädda dem i den varma ugnen i ca 6-7 minuter.
4. Låt bröden svalna på galler under en handduk.

Ingredienser valnöts&kycklinggucka
2 st kycklingfilé
1 msk olja
5 st gamla brödskivor
80 gr valnötter
1-2 st vitlöksklyftor
3 dl vatten
1 tsk svartpeppar
2 tsk salt
1/2 tsk rödpeppar

Gör så här
1. Skär kycklingfilén i stora bitar och lägg i en kastrull med 3 dl vatten och salt. Koka på svag värme i ca. 20 minuter eller tills köttet är vitt. När den kokat färdigt delar man den i tunna tunna skivor med händerna och lägger upp på ett fat. Spar kycklingfonden.
2. Lägg vitlök, brödskivorna och vanötterna i matberedaren och hacka till en röra. Tillsätt sedan 1 dl av kycklingfonden, alltså vattnet som kycklingen kokat i. Lägg guckan över kycklingen.
3. Lägg rödpeppar och svartpeppar i olja och värm. Häll sedan över guckan.
Nu kan du fylla pitabröden med guckan. Ljuvligt gott.

Birgitta Höglund's Mat  – (11 december 2009 19:39)  

Vad bra att jag får recept på din Kyckling-gucka. Har ätit det många gånger i Turkiet, tycker den är så god.
Ser fram emot mer av dina recept ;)
Ha det bra./ Birgitta

Yasemin  – (11 december 2009 21:34)  

Den är supergod. Rekkommenderar den verkligen ;)
Vet du vad som passar till den? Jag tänkte bjuda på den i nästa vecka till några vänner som kommer över, men jag vet inte riktigt vad som passar till. Tacksam för hjälp, då du verkar ha mer erfarenhet av matbjudningar i Turkiet ;)

Birgitta Höglund's Mat  – (12 december 2009 21:15)  

Jag tycker den är riktigt god med grillad, inlagd paprika. Syran i paprikan gör sig bra mot den lite kraftigare kycklingröran, som inte känns lika måktig då. I Turkiet finns det ju så goda paprikor :)

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP