Saffransbullar med smarrig mandelmassafyllning



På eftermiddagen blev det lite bakning av bullar. Dessa saffransbullar har jag velat göra länge, men blev av först idag. Mandelmassan i bullar är så gott att jag dör.

Ingredienser, ca 40 st
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söt deg
2 dl strösocker
2 krm salt
1 g saffran
14-15 dl vetemjöl

Fyllning: 200 g mandelmassa, 100 g rumsvarmt smör, 1 st rivet skal av apelsin
Pensling: 1 st ägg
Garnering: Mandelspån eller russin, (50 g)

Gör så här
1. Smält smöret och tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
2. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, saffran och mjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
3. Riv mandelmassan och blanda med smör och rivet apelsinskal.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 40 x 30 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i ca 3 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
5. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över garneringen. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt bullarna svalna.

Skicka en kommentar

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP